Sevilen bir gelenek olan Cadılar Bayramı , çevremize giderek büyüyen bir gölge düşürüyor. Plastikle dolu atık depolama alanlarından yaban hayatına yönelik tehditlere kadar tatilin ekolojik etkisini göz ardı etmek imkansız hale geliyor. Festival gulyabanileri ve cadılar oyun oynamak için dışarı çıktıkça, çoğu geri dönüştürülemeyen atık yığınları da ortaya çıkıyor. Peki bu ürkütücü kutlamayı özünü kaybetmeden yeşil bir bayrama dönüştürebilir miyiz?
Her 1 Kasım’da ABD’deki haneler tanıdık bir manzarayla karşı karşıya kalıyor: atılmış şeker ambalajları, geçici süslemeler ve kısa süre sonra unutulan kostümler. Bunlar küçük rahatsızlıklar gibi görünebilir, ancak çevresel etkileri derindir. Geri dönüştürülemeyen plastiklerden yapılan bu öğelerin çoğunluğu, son dinlenme yerlerini çöplüklerde veya su yollarında buluyor. Orada, insan sağlığına ciddi etkileri olabilecek mikroplastiklere, yani çok küçük parçacıklara ayrılıyor.
Araştırmalar endişe verici bir şekilde, ortalama bir insanın her hafta bir kredi kartına eşdeğer miktarda bu mikroplastikleri yutabileceğini gösteriyor. Cadılar Bayramı atıklarının yükünü çekenler yalnızca insanlar değil. Yaban hayatı, özellikle de kuşlar, sentetik örümcek ağları gibi yaygın dekorasyonlardan kaynaklanan tehlikelerle karşı karşıyadır. Görünüşte zararsız olan bu süslemeler, kuşların dolaşmasına ve zarar vermesine neden olarak şenlikli bir dekorasyonu ölümcül bir tuzağa dönüştürebilir. Ayrıca Michigan’daki genç bir geyik gibi diğer hayvanlar da Cadılar Bayramı eşyalarının atılması nedeniyle kendilerini tehlike altında buldu.
Cadılar Bayramı’nın en önemli sembolü olan balkabağı da çevresel kaygıya katkıda bulunuyor. Kompost haline getirilebilseler ve hatta tüketilebilseler de birçoğu çöplüklerde çürüyor. Bu süreç , karbondioksitten çok daha güçlü bir sera gazı olan metanı açığa çıkarıyor ve küresel ısınmanın zorluklarını daha da artırıyor. Cadılar Bayramı’nın mali bedeli de aynı derecede şaşırtıcı. Amerikalıların kostümlere, şekerlere ve dekorasyona her yıl milyarlarca dolar harcadığı tahmin ediliyor. 2022’de Ulusal Perakende Federasyonu (NRF), Amerikalıların Cadılar Bayramı şenlikleri için benzeri görülmemiş bir 10,6 milyar dolar harcadığını ve bunun yılın ikinci en büyük perakende etkinliği olduğunu bildirdi.
Satın alınan bu öğelerin, özellikle de kostümlerin önemli bir kısmının çöplüklere atılması, sürdürülebilir alternatiflere olan acil ihtiyacın altını çiziyor. Ancak yine de her şey kaybolmadı. Cadılar Bayramını sürdürülebilir bir şekilde kutlamanın yolları var. Çevre politikası uzmanlarının önerdiği gibi, ne kadar göz korkutucu görünürse görünsün, anahtar değişimin başlatılmasında yatmaktadır. Geri dönüştürülebilir malzemeleri tercih ederek, kostümleri yeniden kullanarak veya organik dekorasyonlar tercih ederek tatilin ekolojik zararlarını azaltabiliriz.