Artan küresel güvensizliğin ortasında Birleşmiş Milletler Salı günü tüm nükleer testlerin sona erdirilmesi yönündeki acil çağrısını yeniledi ve durumu potansiyel bir “toplu intihar” olarak nitelendirdi. Genel Sekreter António Guterres, dünya çapında yaklaşık 13.000 nükleer silahın stoklandığını ve ülkelerin bunların doğruluğunu ve menzilini artırmak için titizlikle çalıştığını belirterek aciliyetin altını çizdi.
Uluslararası Nükleer Denemelere Karşı Gün münasebetiyle Guterres, kilit ulusların Kapsamlı Nükleer Deneme Yasaklama Anlaşması’nı (CTBT) onaylamaları gerektiğini vurguladı . CTBT’yi nükleer silahların ortadan kaldırılmasına yönelik “temel bir adım” olarak nitelendirdi. 1996’dan bu yana imzaya açık olan anlaşma, aralarında ABD, Çin ve Hindistan’ın da bulunduğu sekiz nükleer teknoloji sahibi ülkenin onayını bekliyor.
BM Genel Kurulu Başkanı Csaba Kőrösi, Genel Sekreter’in mesajını destekleyerek, anlaşmanın geri kalan ülkeler tarafından derhal ve koşulsuz olarak onaylanması yönünde çağrıda bulundu. Kőrösi, özellikle Ukrayna ile devam eden çatışmada nükleer eyleme başvurma yönündeki düzenli tehditlere dikkat çekerek, artan küresel tehlikeler konusunda uyardı.
Kőrösi, nükleer silahlara yapılan yatırımların daha sürdürülebilir bir geleceğe ulaşma yönündeki küresel vaatlere ters düştüğünü belirterek, silahsızlanmaya insan merkezli bir yaklaşımı savundu. Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması, acilen ele alınması gereken, tamamlanmamış bir küresel görev olarak duruyor.
Her yıl 29 Ağustos’ta kutlanan Uluslararası Nükleer Testlere Karşı Gün , Kazakistan’daki Semipalatinsk nükleer test sahasının 1991 yılında kapatılmasını işaret ediyor. Bu test sahası eski Sovyetler Birliği’ndeki en büyük test sahasıydı ve 450’den fazla nükleer testin yapıldığı yerdi. kırk yılı aşkın süredir. BM Silahsızlanma İşleri Ofisi (UNODA), günü BM Genel Merkezinde nükleer silah tehdidinden arınmış bir dünyayı savunan #StepUp4Silahsızlanma sembolik yürüyüşüyle andı.