Dünya Bankası, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde iklim finansmanını artırmaya yönelik iddialı bir plan duyurdu. 2025 yılına kadar 10 milyar dolar. Bu taahhüt, Dünya Bankası’nın MENA Bölgesi Sürdürülebilir Kalkınma Bölge Direktörü Meskerem Brhane tarafından COP28 Emirates Haber Ajansı’na (WAM). Dünya Bankası, 2021’den 2023’e kadar MENA bölgesindeki iklim finansmanına şimdiden 6,3 milyar dolarlık önemli bir katkıda bulundu.
Fon ağırlıklı olarak net emisyonların azaltılmasına yardımcı oluyor ve dayanıklılık projelerini güçlendirerek ülkeleri doğal afetlere etkili bir şekilde hazırlanma ve yönetme konusunda donatıyor. Özellikle geçen yıl Fas, Ürdün ve Lübnan iklimle ilgili finansmandan 800 milyon dolar aldı. Dünya Bankası, Paris Anlaşması’nın hedeflerine uygun olarak, iklim hususlarını MENA bölgesindeki tüm operasyonlarına kapsamlı bir şekilde entegre etti.
Kuruluşun 2021’den 2025’e kadar uzanan MENA İklim Değişikliği Yol Haritası dört temel alana odaklanıyor: gıda sistemlerinin geliştirilmesi, su güvenliğinin sağlanması, enerji geçişinin kolaylaştırılması ve sürdürülebilir finansmanın teşvik edilmesi. Brhane, Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) COP28’e ev sahipliği yaptığı için övdü ve bunun ülkenin iklim değişikliğiyle mücadelede liderliğinin ve küresel işbirliğini geliştirme konusundaki kararlılığının bir kanıtı olduğunu vurguladı.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin, yeşil ve mavi hidrojen projelerindeki ilerlemeleri göz önüne alındığında, enerji dönüşümü ve yenilenebilir enerji konusundaki tartışmalara liderlik etmek için iyi bir konumda olduklarını vurguladı. Ayrıca bölgedeki yeşil büyüme stratejilerini benimsemenin potansiyel ekonomik faydalarının altını çizerek bölgenin GSYİH’sının 2050 yılına kadar 13 trilyon doların üzerine çıkabileceğini öngördü.
Ancak Brhane, iklim hedeflerinin gerçekleştirilmesinde özel sektör yatırımlarının kritik rolünü vurguladı. Kaynak tüketimini, enerji üretimini ve üretim süreçlerini dönüştürmenin önemli mali destek gerektirdiğini belirtti. Ek olarak, Dünya Bankası, MENA ülkeleri için temel iklim risklerini ve bunların her ülkenin kalkınmasına etkilerini belirlemeyi amaçlayan Ülke İklimi ve Kalkınma Raporları yayınladı.
Bu raporlar, sera gazı emisyonlarını azaltmaya ve uyum ve dayanıklılığı artırmaya yönelik eylemlerin önceliklendirilmesinde bir rehber görevi görmektedir. Brhane, Dünya Bankası’nın iklim değişikliğinin yarattığı zorluklarla başa çıkarken ülkelere daha geniş kalkınma hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olma kararlılığını yineleyerek sözlerini tamamladı.